Γόνος Κρητικής οικογένειας ο κ. Χατζάκης εργάστηκε από το 1961 στά εργαστήρια ερευνών της IBM και από το 1989 μέχρι την συνταξιοδότηση του στο Δημόκριτο. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας στον κλάδο των μηχανικών, IBM fellow, μέλος πολλών επαγγελματικών οργανώσεων όπως του IEEE κά.
Όπως δήλωνε “είχε την τύχη να ζήσει σε μια μεστή εποχή γεμάτη από ανακαλύψεις, και είχε την χαρά να είναι μέρος της καταπληκτικής προόδου της μικρο και νανο ηλεκτρονικής“.
Αυτός και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που πρότειναν την χρήση ηλεκτρονίων αντί φωτός κατασκευάζοντας το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικής λιθογραφίας. Ηδη από το 1972 η ομάδα του κ. Χατζάκη στην ΙΒΜ είχε μπεί πρωτοπόρος στην νανοτεχολογία. Η δραστηριότητα του κ. Χατζάκη συνεχίστηκε εντατικά στην Ελλάδα απο το 1986 στο Δημόκριτο όπου ολόκληρη η ομάδα της IBM συνέβαλε στην εγκατάσταση του πρώτου συστήματος ηλεκτρονικής λιθογραφίας στο Δημόκριτο.
Στην θητεία του ως διευθυντού του ΙΜΗΛ το Ινστιτούτο μεγάλωσε, απέκτησε διεθνές κύρος, και καθιερώθηκε στο διεθνή χώρο της μικρο και νανοτεχνολογίας και ηλεκτρονικής. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ειναι απο την βράβευση του Μιχάλη Χατζάκη στο Δημόκριτο το 2004, στα πλαίσια του Ελληνικου συνεδρίου Micro&Nano. Τον Σεπτέμβριο του 2006 στην Βαρκελώνη, ο κ. Χατζάκης τιμήθηκε με το βραβειο του Micro and Nano Engineering Fellow 2006 στο συνέδριο Micro and Nano Engineering 2006.
Η ευρύτερη οικογένεια του Δημόκριτου, αλλά και η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα θα τον θυμάται για την ευγένεια το ήθος, την αγάπη του προς τους νέους ερευνητές, την ανιδιoτέλεια του, την υποστήριξη σε καθε καλη προσπάθεια ανεξάρτητα απο το ίδρυμα που προέρχεται, και την τοποθέτηση των θεμελίων της ερευνας, εκπαίδευσης, και τεχνολογίας στην Ελλάδα στον χωρο των τεχνολογιών Μικροηλεκτρονικής.
Ονειρό του ηταν να δει μια μεγάλη επένδυση στο χώρο της Μικροηλεκτρονικής στην Ελλάδα που θα δρούσε σαν καταλύτης για το ολο Ελληνικό Οικοσύστημα Εκπαίδευσης, Ερευνας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύει και συλλυπουμεθα την οικογένεια του.